Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Follow-up

Aanpassingen tijdens de zwangerschap 

Voor vrouwen die een verhoogd risico op bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap hebben, wordt dit zorgtraject als een aanvulling op de reguliere zwangerschapscontroles aangeboden. Bij dit zorgtraject worden herhaalde metingen verricht tijdens de zwangerschap die erop gericht zijn om de aanpassing van het lichaam aan de zwangerschap in kaart te brengen. Het doel is het opsporen van afwijkingen in de bloedsomloop die voorafgaan aan de ontwikkeling van een hoge bloeddruk. Hierdoor is het mogelijk om in een vroeger stadium te kunnen bijsturen, eventueel met medicatie.

De controles vinden plaats bij ongeveer 12, 16, 20 en 30 weken zwangerschap en duren een ochtend. Er wordt bloed afgenomen, de bloeddruk wordt gedurende 30 minuten herhaaldelijk gemeten en er wordt een hartecho gemaakt. Ook wordt met een obstetrische echo de weerstand in de baarmoederslagader gemeten. Dezelfde dag krijgt u de uitslag van de onderzoeken waarna er een eventuele aangepast beleid of behandeling afgesproken wordt. Onze voorkeur  is om een eventuele hoge bloeddruk gepersonaliseerd (dus voor elke patient anders) te behandelen op basis van de gegevens verkregen tijdens deze ochtend.

Als u niet bij ons onder directe zorg bent, kunt u ook terecht voor dit zorgpad. Wij berichten uw hoofdbehandelaar en kunnen dan in overleg u verder adviseren. We nemen niet de volledige zorg over.

Sluit de enquête