TOP-mama

Wat is TOP-mama?

topmama Voor een moeder is een zwangerschap een bijzondere periode, die vaak prettig en relatief probleemloos verloopt. Toch zijn er helaas ook vrouwen die te maken krijgen met problemen tijdens hun zwangerschap of bevalling. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een keizersnede. Door middel van een gezonde levensstijl kunnen deze problemen wellicht voor een deel voorkomen worden. Dit kan ook gunstige effecten hebben voor de gezondheid van je baby zoals het voorkomen van astma op kinderleeftijd. Helaas horen we aan de andere kant ook vaak dat vrouwen het erg lastig vinden om gezond te leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Herken jij je hierin? Met TOP-mama willen we je hier graag een helpende hand bij bieden! We willen namelijk graag dat iedere vrouw met een kinderwens zwanger kan raken, dat iedere zwangerschap en bevalling zonder problemen verloopt en dat alle kinderen een gezonde toekomst hebben.

Wij, de afdelingen Kindergeneeskunde en Gynaecologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+), hebben de handen ineen geslagen en willen aankomende mama's graag helpen bij het voorkomen van bovenstaande problemen. Al voor de zwangerschap, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap starten we met begeleiding bij een gezonde levensstijl. Dit doen we door middel van een op maat gemaakt programma. Samen met jou bekijken we je doelen, wensen en mogelijkheden en vormen we een persoonlijk plan.

TOP-mama is in eerste instantie van start gegaan als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en vrouwen in het eerste trimester van hun zwangerschap, en een BMI hoger dan 25 komen in aanmerking voor deelname. Tijdens het onderzoek wordt het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten.

Wilt u meer informatie over TOP-mama, of over medisch-wetenschappelijk onderzoek in het algemeen? Neem dan contact op met de onderzoekster Yvon Timmermans door hier uw contactgegevens in te vullen. U kunt ook mailen of bellen via top.mama@mumc.nl of 06 83 04 90 82.