TOP-mama

Wat is TOP-mama?

Wist je dat stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat je ongeboren kind minder risico loopt om astma te krijgen? En dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpt om sneller zwanger te worden?

We horen vaak van vrouwen dat ze het allerbeste voor hun aankomende baby en henzelf willen. Helaas horen we ook vaak dat vrouwen het erg lastig vinden om gezond te leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Herken jij je hierin? Met TOP-mama willen we je hier graag een helpende hand bij bieden! We willen namelijk graag dat iedere vrouw met een kinderwens zwanger kan raken, dat iedere zwangerschap en bevalling zonder problemen verloopt en dat alle kinderen een gezonde toekomst hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vele factoren van invloed zijn op de gezondheid van u en uw kind. Zo kan blootstelling aan een ongezonde leefstijl in de baarmoeder nadelige gevolgen hebben voor uw kind. Al in de eerste 10 weken van de zwangerschap worden de organen van het ongeboren kind aangelegd. Blootstelling aan een ongezonde leefstijl heeft invloed op deze aanleg en kan de functie van de organen verminderen. Hierbij kun je denken aan een grotere kans op astma of obesitas op kinderleeftijd maar ook aan hart- en vaatziekten en suikerziekte op latere leeftijd. Tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen overgewicht en roken problemen geven. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een keizersnede.

Wij, de afdelingen Kindergeneeskunde en Gynaecologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+), hebben de handen ineen geslagen en willen aankomende mama's graag helpen bij het voorkomen van bovenstaande problemen. Al voor de zwangerschap starten we met begeleiding bij een gezonde levensstijl. Dit doen we door middel van een op maat gemaakt programma. Samen met jou bekijken we je doelen, wensen en mogelijkheden en vormen we een persoonlijk plan.

TOP-mama is in eerste instantie van start gegaan als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 komen in aanmerking voor deelname. Tijdens het onderzoek wordt het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten.

Wilt u meer informatie over TOP-mama, of over medisch-wetenschappelijk onderzoek in het algemeen? Neem dan contact op met de onderzoekster Yvon Timmermans door hier uw contactgegevens in te vullen. U kunt ook mailen of bellen via top.mama@mumc.nl of 06 83 04 90 82.