Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Handige tips

tips top mama

de Eetmeter van het Voedingscentrum
Tips goede voorbereiding voor zwangerschap
Kinderwens? Zo bereid je je voor op een zwangerschap
De Do’s en Dont’s tijdens de zwangerschap
Leefstijladviezen rondom de zwangerschap

4 januari 2021

Side-project van start (JOZO)

We zijn van start met een side-project, de JOZO studie! In samenwerking met het RIVM doen we nu ook onderzoek naar de inname van jodium door zwangere vrouwen. We willen weten of de aanbeveling voor jodium nog wel voldoende is. Zwangere vrouwen (<12 weken) die meedoen vangen 1x 24uur lang urine op en laten 1x bloed prikken. Heb jij interesse? Kijk dan op:  https://www.mumc.nl/patient-bezoeker/praktisch/academische-zorg/deelnemen-aan-onderzoek of stuur een mailtje naar jozo@mumc.nl.

 

18 november 2020 

Interview in Praktijk Magazine

Op pagina 8 en 9 van het Praktijk magazine van het MUMC+ staat een interview met de TOP-mama onderzoekers. We leggen uit wat TOP-mama precies is en waarom we het zo belangrijk vinden om meer mensen kennis te laten maken met TOP-mama. Het hele blad stond dit keer in teken van preconceptie en zwangerschap. Op pagina 10 lees je de ervaring van 1 van onze deelneemsters! 

 

4 december 2019

TOP-mama weer op tv

L1 was te gast op de universiteit. Kijk voor een goede indruk van TOP-mama naar deze reportage in het kader van #wijzijnlimburg.

11 maart 2019

De beste start voor baby's is een TOP-mama!

Artikel CJG043   

Wist je dat stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat je ongeboren kind minder risico loopt om astma te krijgen? En dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpt om sneller zwanger te worden? Lees dan via deze link het volledige artikel op de website van CJG043.

 

9 april 2019

TOP-mama: voor een gezonde start van het leven

Uitzending 1Vandaag

Het verbeteren van de levensstijl, het voorkomen van stress en het krijgen van meer sociale contacten met lotgenoten helpt om kinderen een gezonde start van het leven te bieden. Precies op dat vlak ondersteunt het project TOP-mama van het MUMC+.
Bekijk hieronder de uitzending van 1Vandaag over het TOP-mama project. 

8 januari 2019

TopMama voor kansrijke start

Nieuwsbericht de Limburger  

 

TOP mama kansrijk van start


Een van de actieprogramma’s in Kansrijk van Start van de gemeente Heerlen is TopMama, dat na Maastricht ook in Heerlen wordt opgezet. Hierin worden aanstaande moeders begeleid bij het verkrijgen van een gezondere leefstijl. Het benaderen van vrouwen met een kinderwens is een uitdaging. Lees hier het volledige nieuwsbericht van de Limburger.

1 november 2017

Het effect van een gezonde levensstijl op de gezondheid van je baby

Zwangerschapsloket  

Ook zwangerschapsloket.nl schenkt aandacht aan TOP-mama! Op zwangerschapsloket.nl vindt je no-nonsense informatie over zwangerschap, je baby en het moederschap. Het artikel over TOP-mama is terug te vinden via de volgende link .

4 juli 2017

Vijf vragen aan TOP-mama onderzoeker Yvonne Timmermans

VSV Maastricht Heuvelland - MUMC TV

Is het verstandig om tijdens je zwangerschap vitaminesupplementen of extra calcium te nemen? En voor welke kinderziektes moet je als zwangere vrouw zelf opletten? TOP-mama onderzoeker Yvon Timmermans geeft het antwoord in de rubriek 'Vijf vragen aan'.

13 maart 2017

Met een gezonde leefstijl zwanger worden

Gastbijdrage 24Baby

Als je zwanger wilt worden, doe je dit het liefst op een gezonde manier. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een prettige zwangerschap en een gezond kindje. De media staan bol van de leefstijladviezen, maar de berichten zijn soms behoorlijk tegenstrijdig. Wat is nu een gezonde leefstijl en hoe bereik je die? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk als je zwanger wilt worden? 24Baby ondersteunt TOP-mama. Door middel van een gastbijdrage op de website van 24Baby schenken zij aandacht aan TOP-mama.

6 oktober 2016

TOP-mama: een gezonde leefstijl voor een gezonde start van een nieuw leven

Nieuwsbericht Gemeente Maastricht

TOP-mama is een nieuw initiatief in Maastricht om vrouwen met een kinderwens te helpen om een gezonde zwangerschap te doorlopen en hun kind een gezonde start van het leven te bieden. Door bewust met leefstijl om te gaan kunnen problemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen en zal de pasgeboren baby ook gezonder ter wereld komen. Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van Gemeente Maastricht.

28 juni 2016

Een gezonde leefstijl voor een gezonde start van een nieuw leven

Maastricht UMC+ introduceert project TOP-mama

TOP-mama is een nieuw initiatief van het Maastricht UMC+ om vrouwen met een kinderwens te helpen om een gezonde zwangerschap te doorlopen en hun kind een gezonde start van het leven te bieden. Door bewust met leefstijl om te gaan kunnen problemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen en zal de pasgeboren baby ook gezonder ter wereld komen. TOP-mama is een onderzoeksprogramma ontwikkeld door de afdelingen Kindergeneeskunde en Gynaecologie & Obstetrie en kan uiteindelijk een helpende hand bieden aan honderden vrouwen met kinderwens in Zuid-Limburg.

 

TOP-mama, zwanger, kinderwens
TOP-mama

Het is een gegeven dat vrouwen die er een gezonde leefstijl op nahouden sneller zwanger raken. Factoren als roken, stress, alcohol en overgewicht hebben dan ook een negatieve invloed op zowel het vervullen van de kinderwens als voor de gezondheid van het nog ongeboren kind. "Vrouwen willen graag het allerbeste voor hun aankomende baby en voor henzelf", zegt arts-onderzoeker Yvon Timmermans. "Maar ze merken ook hoe lastig het is om in één keer gezond te gaan leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Daar willen we met TOP-mama verbetering in aanbrengen."

Leefstijl
TOP-mama gaat in eerste instantie van start als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 kg/m2 (hier te berekenen) komen in aanmerking voor deelname. Nog voor dat er sprake is van zwangerschap wordt er vervolgens gewerkt aan de verbetering van de leefstijl. In een speciaal op maat gemaakt programma wordt onder meer aandacht besteed aan gezonde voeding, meer bewegen en eventueel stoppen met roken. Tijdens het onderzoek worden de vorderingen op het gezondheidsvlak en het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten. Timmermans: "Als blijkt dat het programma positieve resultaten oplevert dan willen we TOP-mama uiteindelijk standaard aanbieden aan alle vrouwen van Zuid-Limburg met een kinderwens."

Meer informatie over TOP-mama is te vinden via topmama.mumc.nl. Vragen of deelname aan het programma? Neem dan contact op met Yvon Timmermans (arts-onderzoeker) via top.mama@mumc.nl of +31 (0)6 83 04 90 82.

Sluit de enquête