Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Tekst

 

pad

Wetenschappelijk onderzoek; Queen of Hearts

Queen of Hearts is de naam van een groot wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van (de risicofactoren van) hart- en vaatziekten bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, in vergelijking met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest. Voor dit onderzoek hebben we als onderzoeksteam een grote subsidie van de Nederlandse Hartstichting ontvangen. We werken samen met de universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht. In het bloed wordt er onder andere gezocht naar zogenaamde ‘biomarkers’, stofjes die ons meer kunnen vertellen over de ontwikkeling van hartfalen. Ook kunnen biomarkers ons helpen bij het ontwikkelen van specifieke therapieën, afgestemd op de hartziekte. Verder wordt er gekeken naar alle hedendaags bekende risicofactoren, zoals de suikerstofwisseling en vetten in het bloed. Wij hopen dat met dit onderzoek risicofactoren op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter herkend worden, en dat er in een vroeg stadium preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Het is een onderdeel van ons cardiovasculair risico management programma.

Bij dit wetenschappelijk onderzoek wordt er in een ochtend op het Vrouwen Dagcentrum van het MUMC bloed geprikt, urineonderzoek gedaan, de hart- en vaatfunctie onderzocht, en de bloeddruk gemeten. U krijgt ongeveer 6 weken later uw uitslag over deze gezondheidscontrole. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

 

Queen of hearts

Voor wie?

  • Voor de studiegroep: vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben meegemaakt

  •  Voor de controlegroep: vrouwen die geen hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging in de zwangerschap hebben gehad  

Wat zouden redenen zijn om niet te kunnen deelnemen?

  • Zwangere vrouwen
  • Korter dan 6 maanden bevallen
  • Langer dan 15 jaar geleden bevallen
  • Korter dan 5 jaar geleden bevallen als u zwangerschapsvergiftiging heeft gehad

Wil u weten of u deel kunt nemen aan de Queen of Hearts? Bel gerust. We zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken op 043-387 4145 van 8:00 tot 15:30uur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar dagcentrum.verloskunde@mumc.nl                         

logo hartstichting

 

In deze folder vindt u algemene leefstijladviezen volgens de Nederlandse Huisarts Genootschap-Standaard ter verlaging van het risico op hart- en vaataandoeningen.

Sluit de enquête