Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Vruchtwaterpunctie

Afhankelijk van wat precies wordt onderzocht, kan een vruchtwaterpunctie van de ingreep leiden tot een chromosomenonderzoek of een DNA-onderzoek.

Voorbereiding

Wij adviseren u niet alleen te komen in verband met de terugreis. Uw partner mag indien u dit wenst bij de ingreep aanwezig zijn. U hoeft niet nuchter te zijn ofwel u mag voorafgaand aan de vruchtwaterpunctie gewoon eten en drinken.

De ingreep

Een vruchtwaterpunctie kan worden gedaan als u minimaal vijftien weken en drie dagen zwanger bent. De ingreep wordt onder echoscopische controle verricht. Een dunne naald wordt door de buikwand heen in het vruchtwater gebracht en er wordt vervolgens twintig milliliter vruchtwater opgezogen. Deze hoeveelheid vruchtwater kan zonder gevaar worden afgenomen en is binnen enkele dagen weer aangevuld. Een vruchtwaterpunctie duurt in totaal vijf tot tien minuten. Een verdoving is niet nodig omdat deze meer ongemak oplevert dan de lichte prik in de buikwand. Uw partner mag desgewenst bij het onderzoek aanwezig zijn. Als uw bloedgroep rhesus-(D)-negatief is, krijgt u na afloop een ampul anti-rhesus-(D)-immunoglobuline toegediend. Dit om te voorkomen dat u antistoffen aanmaakt tegen rhesus-(D)-positief bloed. Indien uw ongeboren kind rhesus-positief is, kunnen antistoffen namelijk de gezondheid van het kind schaden.

Na de ingreep

Na de vruchtwaterpunctie kunt u direct naar huis. Wij adviseren u niet alleen te komen in verband met de terugreis. Wij raden u aan na de ingreep enkele uren bedrust te houden en de rest van de dag rustig aan te doen. Daarna kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten. Zware lichamelijke inspanning, intensief sporten, zwemmen, tampongebruik en geslachtsgemeenschap raden wij gedurende één week na de ingreep af. In het geval u last krijgt van buikkrampen, vochtverlies of bloedverlies, kunt u contact opnemen met uw huisarts, uw verloskundige of uw gynaecoloog. Overleg met de Polikliniek Prenatale Diagnostiek is ook altijd mogelijk.

De uitslag

Bij het maken van de afspraak wordt met u besproken voor welke onderzoeken u in aanmerking komt en van wie u de uitslag ontvangt. Hoe lang u moet wachten op de uitslag hangt er van af welk soort chromosomenonderzoek is verricht en of er een DNA-onderzoek is gedaan. In het geval van een chromosomenonderzoek wordt een ‘sneltest’ voor de chromosomen 13,18 en 21 verricht of worden alle chromosomen, de dragers van de erfelijke eigenschappen, onderzocht. De uitslag is in dit geval na één respectievelijk twee weken bekend.

Sluit de enquête