Voor vrouwen met endometriose

Veelgestelde vragen endometriose

 

VRAGEN GERELATEERD AAN CORONAVIRUS

Mijn operatie is uitgesteld vanwege het coronavirus. Wat kan ik nu het beste doen?

Ook wij vinden het heel vervelend dat we onze patiënten nu niet goed kunnen helpen, maar helaas is dit overmacht en zijn alle middelen hard nodig om mensen met het coronavirus te behandelen. Zodra we weten dat we weer endometrioseoperaties kunnen uitvoeren, zullen we hierover een bericht plaatsen op de website en zullen we de mensen die al een geplande operatiedatum hadden, opnieuw oproepen. Als je op de wachtlijst stond voor een operatie, houd er dan rekening mee dat de wachttijd enkele maanden oploopt. In de tussentijd is het advies om door te gaan met de hormoonbehandeling. Ook als je tijdelijk gestopt was met de hormonen vanwege bijwerkingen in afwachting van een operatie, kan het verstandig zijn om nu toch weer hormonen te gaan gebruiken als je meer klachten krijgt.

Loop ik meer risico als endometriosepatient?

Als endometriosepatient val je niet in de risicogroep van mensen die een verhoogde kans hebben op een ernstiger beloop van een infectie met het coronavirus. Onder de kwetsbare groepen vallen: Mensen van 70 jaar en ouder en mensen van 18 jaar en ouder die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor  een griepvaccinatie. (denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten, etc)

Mijn medicatie is op, hoe kom ik aan een nieuw recept?

Voor herhaalrecepten kun je gewoon terecht bij de huisarts. Als het gaat om een nieuw recept of een recept voor GnRH-analogen (Injecties Lucrin of Zoladex) kun je een mailtje sturen naar poli.gynaecologie@mumc.nl. Vermeld altijd je naam, geboortedatum en de apotheek waar het recept naartoe gestuurd moet worden. Wij kunnen dit het snelste verwerken als je de naam van het medicijn inclusief de dosering ook in je mailtje vermeldt.

Kan ik wel mijn normale pijnstillers gebruiken?

We adviseren je om gewoon pijnstillers te gebruiken zoals je dat eerder deed. Begin met paracetamol, hiervan kun je als volwassene 4x per dag 1000 mg (dus 2 tabletten van 500 mg) gebruiken. Als dit onvoldoende werkt, kun je er een andere pijnstiller aan toevoegen, zoals naproxen (Aleve), ibuprofen (Advil, Brufen, Nurofen) of diclofenac (Voltaren). Lees dan de bijsluiter voor de maximale dosering. Blijf wel ondertussen de paracetamol gebruiken, dan is het effect van de andere medicatie vaak beter!

Naproxen, ibuprofen en diclofenac behoren allemaal tot een groep medicijnen die we NSAID’s noemen. Misschien heb je hier iets over gelezen in verband met het coronavirus, namelijk dat mensen die NSAID’s zouden gebruiken sneller en ernstiger ziek zouden worden dan mensen die dat niet deden. Dit is niet waar. Helaas hebben nepnieuwsberichten geleid tot een hoop angst en onrust. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft hierover een Engelstalig persbericht uitgebracht:

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19

Op nu.nl wordt dit in het Nederlands samengevat:

https://www.nu.nl/coronavirus/6038713/ema-geen-bewijs-dat-ibuprofen-klachten-door-coronavirus-verergert.html

Voor pijnklachten bij endometriose kun je dus gewoon ibuprofen en andere NSAID’s blijven gebruiken. Let er wel op dat je deze niet langer dan 2 weken achter elkaar gebruikt, dit kan namelijk schadelijk zijn voor je maag. Het advies is dan om er een maagbeschermer bij te gebruiken.

Ik heb veel pijn maar kan niet voor een afspraak terecht in het ziekenhuis, wat kan ik nu het beste doen?

Helaas kunnen we op dit moment weinig voor je betekenen. Nieuwe operaties kunnen niet worden ingepland en al geplande operaties worden uitgesteld. We begrijpen ook dat de hele dag thuis zitten en sociale isolatie voor iedereen zwaar is, maar voor mensen met chronische pijn is dit nog eens extra zwaar.

Zoek zo veel mogelijk ontspanning en afleiding op. Bedenk waar je vrolijk of rustig van wordt. Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden met ontspanningsoefeningen of bijvoorbeeld yoga.

Door onzekerheid en angst heeft de huidige situatie ook nog eens extra impact op je mentale gesteldheid. Zorg ervoor dat je in contact blijft met andere mensen, via FaceTime, bellen of WhatsApp. Zorg goed voor jezelf. Als deze moeilijke tijden voorbij zijn, zijn wij er voor je en gaan we samen je endometriose te lijf.

In ons ziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar pijn bij endometriosepatienten. In een van de projecten ontwikkelt arts-onderzoeker Esther van Barneveld een app om pijnklachten in kaart te brengen. Wil jij misschien meehelpen bij de ontwikkeling van deze app? Stuur dan een mailtje naar esm.endometriose@mumc.nl