Prenatale screening en diagnostiek

Structureel Echoscopisch Onderzoek

prenatale diagnostiek echo mumc+ azM verloskunde

Het Structureel Echoscopisch Onderzoek wordt ook wel twintigweken echo genoemd. Deze echo is vooral bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of uw kind een open rug of open schedel heeft.

Naast een open rug of open schedel kunnen tijdens de SEO ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Voorbeelden zijn: een waterhoofd, hartafwijkingen, een breuk of gat in het middenrif, een breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren en botten, afwijkingen van armen of benen. Ook wordt onderzocht of uw kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Dit onderzoek wordt gedaan rond de twintigste week van de zwangerschap.

Het SEO geeft geen garantie voor een “gezond” kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Het SEO is geen ‘pretecho’. Het gaat om een medisch onderzoek, waarbij de organen van uw kind structureel beoordeeld worden. Ook het geslacht van uw baby wordt beoordeeld. U kan aangeven of u wenst te weten wat de sexe van uw kindje is.

U krijgt de uitslag direct na de echo. Bij een afwijkende bevinding komt u in aanmerking voor een vervolg (diagnostisch) onderzoek. Eerst bespreekt u het vervolgonderzoek met uw verloskundige of gynaecoloog. Daarna wordt u voor een uitgebreid echoscopisch onderzoek doorverwezen naar het centrum voor prenatale diagnostiek. (link naar PND invoegen).

Het SEO is niet gericht op preventie of behandeling, maar op het tijdig informeren van u als aanstaande ouder over behandelingsopties.