Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Anticonceptie

Sterilisatie van de vrouw

Wat is een sterilisatie?

Sterilisatie is een ingreep om definitief (dus voor altijd) te voorkomen dat u zwanger wordt. De eileiders worden afgesloten. Daardoor kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Bij grote uitzondering kan het gebeuren dat een vrouw toch nog een keer zwanger wordt na een sterilisatie. Een sterilisatie is een mechanische afsluiting van de eileiders en heeft geen effect op de hormoonproductie in de eierstokken. De menstruatiecyclus blijft dan ook aanwezig.

De ingreep kan via een kijkbuisoperatie in de buik (laparoscopie) of door een kijkbuisoperatie via de vagina en baarmoeder (hysteroscopie) plaatsvinden. Een sterilisatie kan ook worden uitgevoerd tijdens een buikoperatie, zoals een keizersnede. U kunt samen met de gynaecoloog beslissen welke methode in uw situatie het meest geschikt is.

Alle vormen van anticonceptie hebben voor en nadelen. Zo ook een sterilisatie. Bedenk wat deze voor en nadelen voor u betekenen als u een
sterilisatie overweegt. Meer uitgebreide informatie over de voor- en nadelen van een sterilisatie vindt u in onderstaande patientenfolder.

De sterilisatie is een ingreep die niet door alle zorgvezekeraars vergoed wordt. Neem voorafgaand aan de ingreep contact op met uw zorgvezekeraar!!

 

  
Sluit de enquête