Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Leefstijlcoaching

Gezond zwanger zijn!

Zwangerschap leefstijl
Voor een moeder is een zwangerschap een bijzondere periode, die vaak prettig en relatief probleemloos verloopt. Toch zijn er helaas ook vrouwen die te maken krijgen met problemen tijdens zwangerschap of bevalling, bijvoorbeeld een vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapssuikerziekte of problemen met de groei van de baby. Door middel van een gezonde levensstijl kunnen deze problemen wellicht voor een deel voorkomen worden. Daarom doet het Maastricht UMC+ onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma dat start in het eerste trimester van de zwangerschap.

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Dat kan door hier je contactgegevens in te vullen.

Doelen van het onderzoek

Al in het eerste trimester van de zwangerschap worden de organen van het ongeboren kind aangelegd. Blootstelling aan een ongezonde leefstijl heeft invloed op deze aanleg en kan de functie van de organen verminderen. Daarnaast kan blootstelling aan een ongezonde leefstijl in de baarmoeder nadelige gevolgen hebben voor het kind. Hierbij kun je denken aan astma of obesitas op kinderleeftijd maar ook aan hart- en vaatziekten en suikerziekte op latere leeftijd. Om deze risico’s en gevolgen zoveel mogelijk te beperken is het streven naar een optimale omgeving voor het ongeboren kind dus heel belangrijk.

Met dit onderzoek willen we graag bekijken wat het effect is van een leefstijlprogramma als we hier al in het eerste trimester van de zwangerschap mee starten. We willen hiermee de volgende vragen beantwoorden:

  • Zorgt begeleiding bij een gezonde levensstijl voor een gewichtstoename tijdens de zwangerschap binnen de internationale richtlijnen daarvoor?
  • Zorgt begeleiding bij een gezonde levensstijl voor een vermindering van het aantal problemen tijdens zwangerschap en bevalling?
  • Zorgt begeleiding bij een gezonde levensstijl voor een betere gezondheid van jouw kind?

Door deel te nemen aan deze studie, kun je helpen bij het beantwoorden van deze vragen en het verbeteren van de zorg rondom de zwangere vrouw.

Deelname

Je kunt deelnemen aan het leefstijlprogramma wanneer je tussen 18 en 40 jaar oud bent, korter dan 12 weken zwanger bent, en je voor de zwangerschap een BMI van 25 of hoger had.

Hoe neem ik deel?

Je kunt je aanmelden door contact met ons op te nemen via de mail (yvon.timmermans@mumc.nl) of telefonisch contact met ons op te nemen (06 83 04 90 82). Ook kun je hier je contactgegevens invullen. We kunnen je dan geheel vrijblijvend meer informatie geven over de studie.

Wat houdt deelname in?

Wanneer je deelneemt aan het leefstijlprogramma, zullen er eerst verschillende medische onderzoeken plaatsvinden om te bekijken hoe jouw gezondheid op dit moment is en vragen we je een aantal vragenlijsten in te vullen. Daarna zal met je besproken worden hoe jouw persoonlijke leefstijlprogramma eruit komt te zien en zullen we hiermee starten. Gedurende de studie  zullen de medische onderzoeken en vragenlijsten op een aantal moment terugkomen. We blijven je begeleiden tot 1 jaar na de bevalling.

Het leefstijlprogramma bestaat uit verschillende componenten en zal worden samengesteld naar aanleiding van jouw behoeften en wensen:

  • Online coachingsprogramma;
  • Begeleiding van een diëtiste, gespecialiseerd in voeding rondom de zwangerschap en begeleiding van jonge moeders en hun kinderen;
  • Beweegprogramma speciaal voor zwangere vrouwen en later jonge moeders met hun kinderen;
  • Stoppen met roken begeleiding;
  • Psychologisch begeleidingstraject wanneer hier behoefte aan is.

Het leefstijlprogramma vindt plaats naast de verloskundige of gynaecologische zorg, deze nemen wij niet over. De hoofdbehandelaar tijdens de zwangerschap blijft jouw verloskundige of gynaecoloog.

Deelname is geheel vrijwillig. Indien je toestemt met deelname aan het onderzoek, geef je aan dat je de informatie over het onderzoek ontvangen en begrepen hebt en dat je in principe wilt deelnemen. Je bent echter nergens toe verplicht. Je kunt te allen tijde stoppen. Afzien van deelname of stoppen tijdens het onderzoek, heeft geen invloed op de medische zorg waar je recht op hebt.

Vragen?

Bij vragen of opmerkingen over deelname, kun je altijd contact opnemen met de onderzoekers van de  studie via e-mail: yvon.timmermans@mumc.nl of via het telefoonnummer 06 83 04 90 82.

Je kunt je voor vragen ook wenden tot een onafhankelijke arts, die niet betrokken is bij het onderzoek. Je kunt hiervoor contact opnemen met Dr. Q. Jöbsis, kinderlongarts bij het Maastricht UMC+. Tel.: 043 3875238.

Sluit de enquête