Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Bevallen

Inleiden van de bevalling

Tegen het einde van de zwangerschap kan het nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Dit noemen wij inleiden. Redenen om de bevalling in te leiden zijn onder andere: overtijd zijn (vanaf 41 weken), langdurig gebroken vliezen, ziektes bij moeder (suikerziekte, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), groei vertraagd kind of een baby met aangeboren afwijkingen.

Methoden van inleiding

Vliezen breken

Wanneer er voldoende ontsluiting is en de kans op een spoedige bevalling groot is wordt u ingeleid door middel van het breken van de vliezen. U wordt dan’ om 6:30 uur op de verloskamers verwacht. Het is verstandig thuis te ontbijten. U wordt opgenomen op de verloskamers, waar een CTG (cardiotocogram = registratie van harttonen van uw kind en weeënactiviteit) wordt gemaakt.

oxytocine

Na ongeveer een half uur voert de gynaecoloog in opleiding een inwendig onderzoek uit, waarbij de vliezen zullen worden gebroken. Hierna zal een infuus gegeven worden met oxytocine, een weeën opwekker. Gedurende de hele ontsluitingsperiode worden er regelmatig CTG's gemaakt om de conditie van het kind goed in de gaten te houden. De verwachting is dat wanneer de vliezen gebroken kunnen worden u binnen 24 uur bevalt. Na de bevalling wordt, net als bij een gewone bevalling, besloten of u naar huis mag of niet. Dit is afhankelijk van de conditie van uzelf en uw kind.

Inleiden met een foleycatheter (balloncatheter)

Wanneer er nog onvoldoende ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken wort u ’s avonds om 19:30 hr op de verloskamers opgenomen waar een CTG (cardiotocogram = registratie van harttonen van uw kind en weeënactiviteit) wordt gemaakt. Na ongeveer een half uur voert de gynaecoloog in opleiding of de verloskundige van het ziekenhuis een inwendig onderzoek uit, waarbij een catheter ingebracht wordt in de baarmoeder, waarbij 30 milliliter water in de ballon van de catheter ingebracht wordt. Na plaatsing van de zogeheten foleycatheter maken we nog een half uur een CTG. In principe vindt dan de volgende ochtend dan pas weer onderzoek plaats. Na plaatsing van de foleycatheter verblijft u (en indien mogelijk en gewenst ook uw partner) de nacht in het ziekenhuis. Het is mogelijk dat de ballon in de nacht al uitvalt. Laat u dit dan even aan de verpleegkundige weten. De volgende ochtend wordt u om half 7 gewekt om te douchen en wordt u rond kwart voor 7 weer aan het CTG gelegd voor het vervolg van de inleiding

Verloskamer

In de ochtend na het inbrengen van de balloncatheter, veelal tussen kwart over 7 en 8 uur, wordt bepaald of de ballon al uit de baarmoeder mond geraakt is, en of er in dat geval voldoende ontsluiting aanwezig is om de vliezen te kunnen breken. Wanneer er nog niet voldoende ontsluiting is zal u tabletten (misoprostol) krijgen om te slikken, om hiermee de baarmoedermond rijper te maken om in een later stadium de vliezen te kunnen breken. Die tabletten kunnen drie maal per dag gegeven worden indien nodig, zo lang u en de baby in goede conditie zijn, en u niet te veel harde buiken hebt. Er wordt dus 3 maal per dag opnieuw beoordeeld of het mogelijk is om de vliezen te breken. Indien dit niet mogelijk is wordt de volgende dag pas verder gekeken.

De volgende ochtend zal opnieuw beoordeeld worden of er reeds voldoende ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken, wanneer dat niet zo is dan zal de misoprostol 3 maal per dag vaginaal toegediend worden. Mocht er vervolgens 2,5 dagen na het inbrengen van de balloncatheter nog steeds geen ontsluiting zijn dan zal in overleg met u een rustpauze worden ingelast en een nieuwe afspraak voor een inleiding gepland worden. Wanneer u komt voor een inleiding middels ballon catheter is niet goed te zeggen wanneer u zal bevallen. De meeste mensen bevallen binnen 3 dagen, maar een enkele keer moeten we een rustpauze inlassen en een volgende afspraak voor inleiding afspreken.

Maaltijden

Avondeten wordt voor u in principe gereserveerd, uw partner kan een betaaltegoedkaart vragen bij het Servicebureau Facilitair Bedrijf (op niveau1). Met deze betaal tegoedkaart kan uw partner eten halen bij het personeelsrestaurant. De betaaltegoedkaart dient u op te waarderen met briefgeld of pinbetaling.

  • Het personeelsrestaurant is geopend van 09.00 tot 19.00 uur.
  • Een warme maaltijd is verkrijgbaar van 11.30 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur.
  • In verband met de drukte in het personeelsrestaurant kunt u pas na 13.15 uur lunchen.
  • Het personeelsrestaurant is niet toegankelijk voor patiënten.
  • U krijgt uw maaltijd tegen de personeelsprijs plus 15% toeslag.
  • U krijgt 10% korting als u de betaaltegoedkaart aan de kassa van het bezoekersrestaurant, Ad Mosam laat zien.

Drukte op de verloskamers

Het kan soms voorkomen dat vanwege drukte op de verloskamers een inleiding niet door kan gaan. Reden hiervoor is dat we veilige zorg willen en moeten bieden. U zal alleen afgebeld worden als dit medisch gezien ook verantwoord is, dit wordt altijd overlegd in een team van artsen. Over het algemeen zal dit tijdig met u besproken worden en wordt er direct een nieuwe afspraak gepland.

Patiëntenfolder van de NVOG (beroepsvereniging)

http://www.nvog.nl/Sites/Files/0000000094_het_inleiden_van_de_bevalling.pdf

 

Sluit de enquête