Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Bevallen

Het persen en de geboorte

Persen

Bij 10 centimeter ontsluiting is er sprake van volledige ontsluiting. Wanneer het kindje diep genoeg in het bekkenstaat zal er persdrang ontstaan. Dit voelt aan alsof je moet poepen. Voor de bevalling van je eerste kind is een uur persen gebruikelijk.

Knip

Soms is het noodzakelijk om bij de geboorte van uw kind een knip (episiotomie) te zetten. De huid wordt van tevoren verdoofd. De knip wordt tijdens de wee gezet.

Geboorte

Het kindje wordt direct op je buik gelegd. Er is dan sprake van huid-huid contact. De partner mag de navelstreng door knippen. Als je kiest voor borstvoeding zal er ook geprobeerd worden de baby aan te leggen. Indien er sprake is van een spoed situatie kan er afgeweken worden van deze gang van zaken.

Apgarscore

Na 1 en 5 minuten na de geboorte wordt de apgarscore bepaald. Er wordt gekeken naar de ademhaling, hartactie, reactie op prikkels, spierspanning en kleur van de baby. Ook wordt er navelstreng bloed afgenomen om de zuurtegraad van het bloed van de baby te bepalen: hieraan kan worden afgeleid of er sprake was van zuurstof tekort voor de baby.

Sluit de enquête