Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Behandelingen

Het verwijderen van de baarmoeder

Er zijn verschillende redenen om er toch voor te kiezen de baarmoeder te verwijderen (uterusextirpatie). Indien de baarmoeder wordt verwijderd vanwege hevig menstrueel bloedverlies, gebeurt dit meestal als de andere behandelingen niet (goed genoeg) hebben geholpen. Het verwijderen van de baarmoeder is meestal de laatste stap, omdat dit de meest invasieve behandeling is met de meeste risico’s.

Er zijn verschillende methoden om een baarmoeder operatief te verwijderen.

Vaginale uterusextirpatie (VUE)

Hierbij verwijdert de gynaecoloog de baarmoeder via de vagina en ontstaat er alleen een litteken binnenin de schede. De gynaecoloog zal deze operatietechniek toepassen als de baarmoeder niet al te groot is en al wat naar beneden is gezakt. Na een vaginale uterusextirpatie kunt u vaak na 2 nachten in het ziekenhuis weer naar huis. Deze methode heeft in het algemeen de voorkeur.

Laparoscopische uterusextirpatie

Als de baarmoeder iets vergroot is en/of te weinig verzakt is om via de vagina verwijderd te kunnen worden, is een laparoscopische baarmoederverwijdering mogelijk. Dit gebeurt via een kijkbuisoperatie met vier kleine incisies (sneetjes) in de buik. Na een kijkbuisoperatie kunt u vaak na 1 of 2 nachten in het ziekenhuis weer naar huis.

Abdominale uterusextirpatie (AUE)

Als verwijdering via de vagina of per kijkbuis niet mogelijk is kan de gynaecoloog via de buik opereren. De snede in de buikwand van zo'n 15 centimeter is meestal horizontaal (bikinisnede) of soms verticaal (via de navel naar beneden). Na een buikoperatie blijven vrouwen vaak 3-5 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

 

Sluit de enquête