Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Om informatie te krijgen over de binnenkant van de baarmoeder kan de gynaecoloog verschillende onderzoeken uitvoeren:

  • Vaginale echo: De gynaecoloog kan met een vaginale echo uw baarmoeder en eierstokken goed in beeld brengen. Hiermee kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden.

 

vaginale echo

 

Foto: echoplaatje waarop de baarmoeder met het baarmoederslijmvlies te zien is. 

 

 

 

  • Water-echo: De water echo (S.I.S.)  is een uitgebreidere inwendige echo en kan direct aansluitend aan de ‘gewone’ inwendige echo plaatsvinden. Tijdens speculumonderzoek kan de gynaecoloog een slangetje inbrengen en opschuiven tot in de baarmoeder. Via dit slangetje kan water in de baarmoederholte worden gespoten.. De gynaecoloog kan nu met een vaginale echo zien of  bijvoorbeeld een vleesboom of poliep in de baarmoederholte aanwezig is. Het is mogelijk dat er meteen een biopt (stukje weefsel) van de baarmoederwand wordt weggezogen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.

 

waterecho

 

 

Foto: Water is zwart op een echoplaatje. Door inspuiten van water in de baarmoederholte kan een afwijking zichtbaar gemaakt worden. Hier ziet u bijvoorbeeld een poliep. 

 

 

  • Hysteroscopie: Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij met een dun kijkbuisje via een camera in de baarmoeder wordt gekeken. Een eventueel aanwezige kleine poliep kan bij het hysteroscopisch onderzoek direct worden verwijderd.  U kunt tijdens dit onderzoek zelf meekijken op het videoscherm. Het lijkt ingrijpend maar dat valt meestal wel mee. Voor een hysteroscopie maakt u altijd een nieuwe poli-afspraak.

 

 

De hysteroscoop wordt via de schede (op het plaatje met speculum, meestal echter zonder speculum) in de baarmoederholte gebracht.

1. Baarmoederwand 2. Baarmoederholte 3. Eierstok

 

Bron illustratie: nvog

Sluit de enquête