Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onderzoek naar veranderingen in de microcirculatie (glycocalyx) tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsvergiftiging is een zwangerschapscomplicatie die levensbedreigend kan zijn voor zowel moeder als kind. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de rol van de microcirculatie, de kleinste bloedvaatjes van het lichaam, bij het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging. 

 

De GLOW-studie is een wetenschappelijk onderzoek dat kijkt naar een specifiek onderdeel van de microcirculatie, namelijk de glycocalyx. Dit is een laagje aan de binnenkant van de bloedvaten dat een rol speelt bij veel belangrijke processen in het lichaam. Eerder onderzoek suggereert dat de glycocalyx beschadigd raakt tijdens een zwangerschap waarbij de moeder zwangerschapsvergiftiging ontwikkelt.

Bij deelnemers aan de GLOW-studie wordt op vier momenten tijdens de zwangerschap, en twee keer na de bevalling, de glycocalyx in beeld gebracht met een kleine camera onder de tong. Dit duurt enkele minuten, is niet pijnlijk en niet schadelijk voor moeder en kind. 

 

Doel

Het doel van de GLOW-studie is om de rol van de glycocalyx in de gezonde en gecompliceerde zwangerschap te onderzoeken en zo meer te weten te komen over veranderingen in de microcirculatie bij zwangerschapsvergiftiging. In de toekomst hopen we dat het detecteren van een beschadiging van de glycocalyx, samen met andere vroege kenmerken van een (dreigende) zwangerschapsvergiftiging, leidt tot vroege opsporing en behandeling van deze zwangerschapscomplicatie.

 

Wilt u meer weten over deze studie? Neem dan contact op met glycocalyx.obs@mumc.nl

Sluit de enquête