Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Om informatie te krijgen over de binnenkant van de baarmoeder kan de gynaecoloog verschillende onderzoeken uitvoeren:

  • Vaginale echo: Om informatie te krijgen over de dikte van het baarmoederslijmvlies zal de gynaecoloog een inwendige echo bij u maken. Hiermee kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden.  De gynaecoloog zal de dikte van het baarmoederslijmvlies meten en indien dit dikker is dan 4 mm, wordt een hapje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand genomen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.

 

  • Water-echo: De water echo (S.I.S.)  is een uitgebreidere inwendige echo en kan direct aansluitend aan de ‘gewone’ inwendige echo plaatsvinden. Tijdens speculumonderzoek kan de gynaecoloog een slangetje inbrengen en opschuiven tot in de baarmoeder. Via dit slangetje kan water in de baarmoederholte worden gespoten. De gynaecoloog kan nu met een vaginale echo zien of bijvoorbeeld een poliep in de baarmoederholte aanwezig is. 

 

 

 

Foto: Water is zwart op een echoplaatje. Door inspuiten van water in de baarmoederholte kan een afwijking zichtbaar gemaakt worden. Hier ziet u bijvoorbeeld een poliep. 

 

 

  • Hysteroscopie: Indien met de echo een verdenking is op een poliep of het biopt van het baarmoederslijmvlies geen duidelijke uitslag geeft, zal de gynaecoloog met u een afspraak maken voor een hysteroscopie.  Hier zal een aparte afspraak voor worden gemaakt. Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij met een dun kijkbuisje via een camera in de baarmoeder wordt gekeken. Een eventueel aanwezige kleine poliep kan bij het hysteroscopisch onderzoek direct worden verwijderd.  U kunt tijdens dit onderzoek zelf meekijken op het videoscherm. Het lijkt ingrijpend maar dat valt meestal wel mee. Voor een hysteroscopie maakt u altijd een nieuwe poli-afspraak.

 

De hysteroscoop wordt via de schede (op het plaatje met speculum, meestal echter zonder speculum) in de baarmoederholte gebracht.1. Baarmoederwand 2. Baarmoederholte 3. Eierstok Bron illustratie: nvog
Sluit de enquête